GALLERI

Galleri

KARTA
KONTAKT
STARTSIDA
Naum Ennerdalen 3 534 94 Vara Tel: 0512-340 88 Fax: 0512-340 88 Mobil: 0706 - 78 10 88
POTATISSORTER
Börje på gårdens potatisupptagare.
Blastkrossen används för att slå av blasten så att potatisen skall sluta växa. Med hjälp av en sådan behöver man inte bespruta för att blasten skall dö.
En del utav foderpotatisen säljs vidare och resten går till djuren hemma på gården. Hästen, Bondir Ess, är inget undantag utan äter gärna potatis.
Gården har alltid haft olika sorters djur och här är några av de nötdjur som gärna äter upp foderpotatisen.
Börje är uppe på upptagaren och inspekterar. Här är det Hans fru Ingalill, deras dotter Therese med pojkvännen Andreas och Sara som är tillsammans med familjens yngste son, Henrik.
Här är upptagningen i full gång.
När vi tar upp potatis för vinterförvaring så töms de upp i 500kg stora potatislådor utav trä. Det är springor mellan brädorna så att knölarna ligger luftigt och torrt. Här har vi tagit upp några rader inför leverans till butik. Först skall de sorteras i andra bingar innan de skall vidare. På bilden ser vi förutom Börje, även hans äldste son Rickard med flickvännen Marlene.
King Edward är en av de vanligaste sorterna som odlas i Sverige och den finns naturligtvis även på gården.
Här har Börje hamnat på knä i åkern.
I anslutning till gården finns en vilt och bevattnings damm. Som ni ser är bygget i full gång inför ett vindskydd på ön.
Här är ytterligare lite fler nötkreatur.
Att ”torga” tycker Börje är jätte kul. Just denna dag är han på torget i Vara där de har en skördemarknad i höstsolen.
Här har korgar ställts upp med potatisar i. På varje korg sitter en lite informations lapp som berättar lite om sorten som ligger i korgen. Detta för att kunderna skall få sig en överblick på hur de ser ut innan de bestämmer sig för vad de vill ha. Olika potatissorter har olika egenskaper.
Det är kul när kunderna visar intresse för potatisarna. Börje har en stor social förmåga och slänger gärna ett extra ord eller två till kunderna.
Börje är mycket fäst vid sitt jobb och att förklara för sina kunder vad olika sorters potatisar har för egenskaper tycker han bara är kul. Därför har han satt upp information om varje sort på dörren.
Detta är en storsäcksfyllare. Denna är praktisk att använda när man skall fylla upp stora säckar som sedan går till grossist.
Storsäcksfyllaren rymmer ca 1000kg och en full sådan blir lagom till en säck.
Blastkrossen har kommit till god nytta.
När det är dags att ta upp knölarna från jorden så hjälper alla i familjen till. Även barnen och deras respektive ställer upp. På gården har det alltid funnits en Schäferhund. Det är tiken Donna på kortet.
Den glada odlaren och hans lastbil. Den röda lastbilen symboliserar potatis för många.
Nu har Börje kommit hem efter att ha levererat potatis till en utav sina butiker.
Så här ser det ut i en av affärerna som säljer potatis från Ennerdalens potatis
På den här bilden plockar Börje in 10 kilos säckar i hyllan.